Taka Karadenizimizin dolmuşu; postacısı, Kamyoneti, balıkçısı kısacası ulaşımda kullanılan aracıydı. Yollar yapılıp köyler birbirine bağlanmaya başlayınca onunda ömrü yavaş yavaş sona geldi. Bir süre yunus avında kullanılan taka balıkçılığa pek uygun olmadığı için feleklere çekildi ve liman içlerinde çürümeğe bırakıldı . Ancak onun güzelliği hala gözlerimin önünde. Denizlerde yüzmese de model olarak karşımda durması yeterli.
Taka yapmayı düşünenler piyasadan plan bulabilirler ancak Taka planı alacakların dikkat etmesi gereken husus planın hakiki takaya uygun olupolmadığını araştırmasıdır. Yıllar önce ve yakın zamanda çekilen taka resimleri web sayfamda mevcuttur. Dejenere edilmiş yapısı değiştirilmiş ancak taka olarak lanse edilenler ile hakiki takayı ayırmak hiçte zor değildir. Sayın Ara GÜLER beyin çektiği taka fotoğrafı bunu çok güzel anlatmaktadır.
Bu bölümde Takanın tüm yapım aşamalarını greceksiniz. İlk olarak tezgahın hazırlanması ile başlayacağımız taka eğitim modeli olarak çok iyi bir alfabe oacaktır. Eskiden elimizde bulunan taka planını revize ederek yeni bir plan olarak yakında sunmayı amaçlıyoruz. Sevgili Dostlarım bu konuda çizimlere devam ediyorlar bizlerde çizimlerden elde ettiğimiz kesimlerle bir prototip yaparak hataları en aza indirmeyi amaçlıyoruz ki siz bu modeli yapacaklara kolaylık sağlasın.
Bu konu hakkında anlatımları video şeklinde de izleyebilirsiniz.
Merhaba sayın modelciler,
Bildiğiniz üzere bu modelimizin planını scoutsedat@gmail.com mail adresime yazıp isteyenlere ücretsiz olarak yolluyorum, PLANIN ÇÖZÜMLENMESİ, POSTA VE OMURGALARIN KESİME HAZIRLANMASI, KESİMİ ve ZIMPARALANMASI ile ilgili bu videoyu benden plan isteyen ve bu plan üzerinden çalışma yapan arkadaşlarımın iyi izlemesini tavsiye ediyorum.
PLAN HAKKINDA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER
Sayın Modelciler, mail yolu ile plan alan arkadaşlarım, yolladığım planı bir diske (flash disk) kaydederek kaliteli bir fotokopi çekimi yapabilen bir ozalitçiye gitmelidir. Bu plan TİF tarandığı için herhangi bir sıkıştırma işlemi yapılmamış olduğundan, bilgisayarda açıldığı gibi bir A0 boyutunda çıktı alınmalıdır. Bu landan en az 2 adet çekilmesinde fayda vardır bir paftayı sadece keserek posta, omurga, kabin ve diğer işlemler için kullanılcak diğeri ise arşivinizde saklanabilecektir.